Objektif

Objektif Umum
Perkhidmatan Dietetik Klinikal
Untuk memberi perkhidmatan Medical Nutrition Therapy (MNT) dengan melaksanakan Nutrition Care Process (NCP) serta memastikan perkhidmatan dietetik yang cemerlang melalui penyampaian perkhidmatan secara profesional dan berkualiti yang berorientasikan pelanggan
Perkhidmatan Makanan
Untuk menyediakan makanan yang sihat, bersih dan selamat kepada pesakit bagi meningkatkan status pemakanan mengikut diet yang sesuai supaya menjadi pelengkap kepada keseluruhan rawatan serta memberikan perkhidmatan yang mengutamakan pelanggan
Objektif Khusus
Perkhidmatan Dietetik Klinikal
i. Memberi perkhidmatan klinikal dengan melaksanakan medical nutrition therapy (MNT) bagi pesakit yang diberi pemakanan secara oral atau pesakit yang memerlukan nutrition support bagi membantu mencapai status pemakanan yang optima
ii. Memberi perkhidmatan kepakaran dietetik klinikal secara profesional, sistematik dan penglibatan dalam rawatan multi disiplin
iii. Memberi latihan kepada anggota dan membantu dalam memberi latihan praktikal dietetik klinikal kepada pelatih dari Universiti Awam/Swasta
iv. Menggalakkan penglibatan di dalam kajian dan penyelidikan dietetik klinikal/komuniti bagi peningkatan mutu perkhidmatan
Perkhidmatan Makanan
i. Memastikan diet normal dan diet teraputik dibekalkan kepada semua pesakit mengikut pesanan berdasarkan keperluan pesakit dan kelayakan kelas pesakit
ii. Membekalkan makanan kepada anggota hospital yang berkelayakan mengikut pekeliling dan arahan semasa dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia
iii. Menyedia makanan yang sihat dan berkualiti mengikut prinsip Jaminan Keselamatan Makanan
iv. Memberi latihan kepada anggota dan membantu dalam memberi latihan kepada pelatih perkhidmatan makanan dari Universiti Awam/Swasta
v. Menggalakkan penglibatan di dalam kajian dan penyelidikan perkhidmatan makanan bagi peningkatan mutu perkhidmatan
Perkhidmatan Dietetik Klinikal
Untuk memberi perkhidmatan Medical Nutrition Therapy (MNT) dengan melaksanakan Nutrition Care Process (NCP) serta memastikan perkhidmatan dietetik yang cemerlang melalui penyampaian perkhidmatan secara profesional dan berkualiti yang berorientasikan pelanggan
Perkhidmatan Makanan
Untuk menyediakan makanan yang sihat, bersih dan selamat kepada pesakit bagi meningkatkan status pemakanan mengikut diet yang sesuai supaya menjadi pelengkap kepada keseluruhan rawatan serta memberikan perkhidmatan yang mengutamakan pelanggan
Objektif Khusus
Perkhidmatan Dietetik Klinikal
i. Memberi perkhidmatan klinikal dengan melaksanakan medical nutrition therapy (MNT) bagi pesakit yang diberi pemakanan secara oral atau pesakit yang memerlukan nutrition support bagi membantu mencapai status pemakanan yang optima
ii. Memberi perkhidmatan kepakaran dietetik klinikal secara profesional, sistematik dan penglibatan dalam rawatan multi disiplin
iii. Memberi latihan kepada anggota dan membantu dalam memberi latihan praktikal dietetik klinikal kepada pelatih dari Universiti Awam/Swasta
iv. Menggalakkan penglibatan di dalam kajian dan penyelidikan dietetik klinikal/komuniti bagi peningkatan mutu perkhidmatan
Perkhidmatan Makanan
i. Memastikan diet normal dan diet teraputik dibekalkan kepada semua pesakit mengikut pesanan berdasarkan keperluan pesakit dan kelayakan kelas pesakit
ii. Membekalkan makanan kepada anggota hospital yang berkelayakan mengikut pekeliling dan arahan semasa dari pihak Kementerian Kesihatan Malaysia
iii. Menyedia makanan yang sihat dan berkualiti mengikut prinsip Jaminan Keselamatan Makanan
iv. Memberi latihan kepada anggota dan membantu dalam memberi latihan kepada pelatih perkhidmatan makanan dari Universiti Awam/Swasta
v. Menggalakkan penglibatan di dalam kajian dan penyelidikan perkhidmatan makanan bagi peningkatan mutu perkhidmatan