Unit Sajian

Image

Pengenalan

Unit Sajian Hospital Kota Marudu mula beroperasi pada tahun 1994 dengan kekuatan seorang Penolong Pegawai Penyediaan Makanan (PPPM) , Seorang Penyelia Asrama dan seramai 8 orang Pembantu Penyediaan Makanan (PePM) .

Unit sajian Hospital Kota Marudu mempunya peranan penting dalam proses memberi rawatan dari segi pemakanan kepada pesakit dalam sesebuah Hospital . Namun yang demikian Unit sajian Hospital Kota Marudu Cuma menyediakan perkhidmatan sajian sahaja. Nasihat Pegawai Pemakanan hanya dilaksanakan dua kali dalam setahun melalui lawatan Pegawai pemakanan mengikut penjadualan. Penyediaan makanan pesakit adalah dijamin mengikut akta – akta makanan dan juga pensijilan kualiti dapur.

Unit sajian Hospital Kota Marudu telah mendapatkan pensijilan “ Good Manufacturing Practice” (GMP) dan MeSTI (Makanan Selamat Tanggungjawab Industri) pada tahun 2016 sebagai aras pemantawan kualiti penghasilan prodak yang dikeluarkan.

 

Skop Perkhidmatan

Unit Sajian Hospital Kota Marudu menyediakan perkhidmatan penyediaan hidangan makanan sihat, selamat dan berkualiti kepada pesakit dalaman Hospital Kota Marudu sebagai satu terapi dari segi pemakanan yang sesuai untuk pesakit. Disamping itu juga, Hospital Kota Marudu turut menyediakan perkhidmatan kaunseling pemakanan secara berjadual kepada pesakit dalaman dan luaran.


Objektif

Memastikan perkhidmatan makanan serta promosi kesihatan dilaksanakan secara profesional dan berkualiti dengan mengutamakan keperluan pelanggan.
Menyediakan diet yang selamat, seimbang, berkualiti dan tepat untuk pesakit dalam wad hospital. Terdiri daripada Diet Normal dan Diet Teraputik berdasarkan kepada Manual Diet Hospital 1980 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, Garis Panduan Katering Hospital 1996, Akta Makanan 1983, Peraturan-peraturan Makanan 1985 dan Peraturan-peraturan Kebersihan Makanan 2009.


Visi

Memberi perkhidmatan makanan dengan mengutamakan prinsip keselamatan dan kebersihan makanan serta memenuhi keperluan diet pelanggan dan berusaha meningkatkan kualiti ke arah optimum.


Misi

Merancang penyediaan makanan dengan mematuhi keperluan nutrien, prinsip kebersihan dan keselamatan makanan bersesuaian dengan teknologi semasa serta berkualiti. Melaksanakan sistem pengurusan dengan sempurna berdasarkan polisi-polisi, pekeliling-pekililing dan arahan berkaitan yang ditetapkan.


Piagam Pelanggan

Setiap pelanggan akan dilayan dengan baik, mesra, bertimbangrasa, hormat dan bersopan santun, jujur dan ikhlas.
Makanan siap disediakan 10 MINIT sebelum diedarkan.
Semua makanan yang disediakan adalah mengikut menu, bermutu, bersih, segar, mencukupi dan halal.
Semua makanan akan diedarkan pada :-


Sarapan Pagi : 7.30 PAGI

Makan Tengah hari : 11.30 PAGI

Minum Petang : 2.30 PETANG

Makan Malam : 4.30 PETANG

LOKASI HOSPITAL

HUBUNGI KAMI

HOSPITAL KOTA MARUDU
PETI SURAT 255
89108 KOTA MARUDU
SABAH


TEL: 088-661984
FAX: 088-661967
EMEL: pengarah.kotamarudu@moh.gov.my
LAMAN WEB: https://jkns.moh.gov.my/hkm

 

WAKTU MELAWAT WAD

ISNIN - JUMAAT (HARI BEKERJA BIASA)

6:00AM - 7:00AM

12:30PM - 2:00PM

4:30PM - 7:30PM

SABTU, AHAD DAN CUTI UMUM

12:30PM - 7:30PM

ANDA ADALAH PENGUNJUNG KE

009985
Today: 54
This Week: 54
Last Week: 306
This Month: 165
Last Month: 1,206