Laman Web Rasmi Hospital Beaufort
Hospital Beaufort, Peti Surat 40, 89807 Beaufort Sabah pengarah.beaufort@moh.gov.my 087-212333 / 087-212334
                  
Malaysia Madani
Sabah Maju JayaUnit Hemodialisis Hospital Beaufort
 Perkhidmatan Klinikal
Image

Unit Hemodialisis

Pengenalan

Unit Hemodialisis Hospital Beaufort mula dibina pada bulan Februari 2000 dan siap pembinaannya pada bulan September 2000. Bangunan Unit Hemodialisis terletak bersebelahan dengan Unit Fisioterapi dan bertanda dengan huruf K.

Penyerahan Bangunan Unit Hemodialisis kepada pihak Pengurusan Hospital Beaufort telah disempurnakan pada 29hb. November 2000. Unit ini telah dibuka secara rasminya pada 18hb. April 2001.

Perasmian bangunan telah disempurnakan pada 14hb. Ogos 2001 oleh YB Datuk Seri Panglima Hj. Lajim Hj. Ukin, Timbalan Ketua Menteri Sabah pada ketika itu.

Objektif

Menyediakan rawatan akut dan kronik hemodialisis kepada pesakit-pesakit di samping memberi perkhidmatan berkaitan dengan nasihat, kaunseling, maklumat mengenai rawatan dan penyakit serta penyiasatan awal sebelum Workup bagi pemindahan buah pinggang.

Misi

Misi Unit Hemodialisis Hospital Beaufort adalah selari dengan misi Unit Hemodialisis di seluruh negara iaitu untuk membolehkan para pesakit mendapat dialisis yang cukup agar mereka dapat menjalani kehidupan seperti manusia biasa yang lain dan untuk mendidik dan menyedar masyarakat tentang pentingnya penjagaan kesihatan.

Piagam Pelanggan

  • Setiap pesakit akan menjalani rawatan hemodialisis mengikut jadual yang telah ditetapkan oleh pakar nefrologi. 12 kali sebulan
  • Tempoh masa setiap pesakit menjalani rawatan dialyisis selama 4 jam.
  • Tempoh masa menunggu 1 jam untuk rawatan hemodialisis (kecuali dalam keadaan yang tidak dapat dielakkan seperti:

a.    Mesin mengalami kerosakan.
b.    Mesin terpaksa digunakan untuk kes kecemasan.
c.    Ganguan bekalan elektrik.
d.    Ganguan bekalan air.